1940
-
-
-
-
1941
-
-
-
-
1942
-
-
-
-
1943
-
-
-
-
1944
-
-
-
-
1945
-
-
-
-
> 1945
-
-
-
-

Vrijheidsgesprekken 23 maart

20-03-2023

vergrootglas
 

VRIJHEIDSGESPREKKEN: NIJMEGENAREN IN GESPREK OVER VRIJHEID.

Aftrap met schrijvers Marcel Rözer en Steffie van den Oord op donderdag 23 maart

Datum: Donderdag 23 maart

Tijd:      19.30 - 20.30 uur

Plaats:  Bibliotheek Mariënburch

Toegang: Gratis

 Vrijheid, democratie is geen vanzelfsprekendheid hebben we het afgelopen jaar weer geleerd. De Tweede Wereldoorlog ligt 79 jaar achter ons, maar we zien in Europa opnieuw een periode van oorlogsgeweld, bezetting, terreur.

Stilstaan bij de betekenis van vrijheid, de noodzaak van vrijheid is wederom noodzakelijk. Vrijheid krijg je niet cadeau, wisten we en ervaren we nu weer dagelijks. 

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan daarom deze maanden in de bibliotheek aan de Mariënburg in een reeks gesprekken met bekende Nijmegenaren; van boekenschrijvers tot geestelijken, een muzikant en een media-presentator, stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, hun werk, hun idealen.

Inspiratie voor de gesprekken wordt mede gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist, nog steeds columnist bij De Gelderlander en een van de makers van wekelijkse podcast Ien over de Nijmeegse politiek.

Donderdag 23 maart

Op donderdagavond 23 maart vindt tussen 19.30 en 20.30 uur het eerste Vrijheidsgesprek uit de reeks plaats. Rob Jaspers gaat dan in de bibliotheek aan de Mariënburg in gesprek met de schrijvers Marcel Rözer en Steffie van den Oord. 

Rözer is al decennia (sport)journalist, schreef diverse boeken, is podcastmaker en columnist bij De Gelderlander. Hij schreef onder meer over zijn Duitse vader die in de oorlog aan het Oostfront vocht in het boek Zo vader. Een keuze voor de Waffen-SS die generaties lang nadreunt. De roman gaat over erfschuld, schaamte, liefde en de lessen voor Rözer zelf. 

Schrijver Van den Oord bracht twee boeken over eeuwelingen, de romans Eeuwelingen en Nieuwe eeuwelingen, uit en vertaalde zo de geschiedenis in mens-verhalen. Ze schreef ook over liefde in oorlogstijd en de ouderen gevormd door twee wereldoorlogen.

Troubadour Rop Romers zorgt deze avond voor het muzikale intermezzo.